Valoaalloilla podcast -jakso #90: Kuvien paikkatieto vaarallista?

Onko valokuvien paikkatieto vahingollista tietoa vai onko siitä enemmän hyötyä? Tähän etsimme vastauksia Valoaalloilla.

Lisäksi käydään läpi Lightroomin uusia ominaisuuksia ja mietitään ovatko video-ominaisuudet kohta kameran tärkeimmät ominaisuudet.

Kalusto-osiossa Fujin uutuus X-H1.

Hesarin juttu paikkatiedosta: www.hs.fi/teknologia/art-2000005564579.html

Lightroomin uusia ominaisuuksia: lightroomkillertips.com/lightroom-cla…c-7-2-update/

Fuji X-H1: www.dpreview.com/articles/1547508…you-need-to-know

Kuin samasta puusta... Kuvajournalismikilpailu 2017.

Kovin on samankaltaista kuvaa ehdolla yleisön suosikkiehdokkaiden kuvissa. Ilmeisesti tuo tyyli on valtavirtaa. Itse pidän todella tylsänä. En tiedä voiko tuota kutsua deadpan-tyyliksi, ehkä sitä voi. 

Normit täyttävässä kuvajournalistissa kuvassa poliittikko/joku julkkis seisoo hiukan apaattisen näköisenä jossain ankeassa paikassa katsoen jonnekin hiukan tylsistyneen oloisena. Kuvaaja on täysin ulkopuolisen oloinen. Läsnäolo ei tunnu.

Meeri Koutaniemi erottuu edukseen. Kuvissa on minusta läsnäolon tuntua. Kuvissa ovat sävykkäitä, ei tasaisen tylsää valoa ja haalistuneita värejä. Timo Pyyköllä oli myös sarjassaan muutamia kiinnostavia otoksia. Esimerkiksi tässä Timo Pyykön ottamassa kuvassa on sitä mitä kaipaan. Tunne siitä, että ollaan läsnä, Kanervan tiukka katsekontakti ja määrätietoinen askel. Kuva kuvastaa hyvin asiaa, jota varten se on kuvattu.

Kilpailun tuomaristo on valinnut ehdokkaat tähän Yleisön suosikki -sarjaan.

Käy ihmeessä katsomassa. Kommentoi blogaustani ja kerro mitä mieltä sinä olet. Muista myös äänestää suosikkiasi.

Muuten kilpailu noudattaa tuttua kaavaa. Parhaita valitaan eri kategorioissa. Mielenkiintoisin sarja on Uusi kuvajournalisti. Siihen osallistuvan ei tarvitse olla Kuvajournalistien jäsen. Muistaakseni joinain vuosina myös muutamaan muuhun sarjaa on voinut osallistua ei-jäsenet. On ihan hyvä, että tästä kilpailusta löytyy myös sarja ei-jäsenille.

Kilpailun tulokset julkistetaan 8.3. Palaan blogissani aiheesen kun nuo valinnat on tehty. 

 

No niin, Peter sitten mokasi

No niin, tällä viikolla kuulemme mitä ajatuksia australialaisella valokuvaajalla Jesse Marlowilla on. Matti haastatteli Jesseä Melbournessa. Hyviä vinkkejä tiedossa ja haastattelusta selviää myös monta julkaisukelpoista kuvaa vuodessa on hyvä määrä.

Tuttuun tapaa hiukan Matin matkakuulumisa ja täällä kotimaassa Peter mokaili. Kuuntele niin tiedät mitä ja missä.

Kalusto-osiossa kommentteja Olympus PEN E-PL9 kamerasta sekä Sigman uudesta 14-24mm f2.8 objektiivista.

Jesse Marlow: www.jessemarlow.com www.instagram.com/jessemarlow/

Olympus: www.olympus.fi/site/fi/c/cameras…/e_pl9/index.html 
Sigma: www.dpreview.com/news/9856051689/…-dg-hsm-art-lens

Hämärähommia!

Onko oikein sanoa pimeäkuvaus, hämäräkuvaus vai jotain muuta, kun puhutaan vähässä valossa kuvaamisesta?


Hasselblad esitteli 400 megapikselin unelman.
Kodak esitteli kryptovaluutan.

Ketä seuraat Instassa ja millä perusteella?

 

Lopussa vielä viikon vinkit.
www.hasselblad.com/h6d-multishot/
www.youtube.com/watch?v=1qa1tGmi5g4
www.dpreview.com/videos/551931013…vel-photographer

Älä tohota kännykkä tanassa!

Kaupunkikavana.fi -verkkosivuilla oli viime vuoden lokakuussa julkaistu Jonne Putkosen kirjoitus, jossa hän kritisoi muiden tapaa katsoa taidetta. "Väärin katsottu" -ajatus on minulle vieras. Ainakin yritän välttää sitä, koska me kaikki olemme yksilöitä. Taiteesta pitää voida ja saada nauttia niin kuin haluaa. Minusta se jotenkin kuuluu taiteen luonteeseen, että siitä voi nauttia kukin omalla tavallaan. Totta kai myös muiden huomioon ottaminen esim. museoissa ja gallerioissa on paikallaan. Toisaalta muiden huomioon ottaminen nyt vaan kuuluu yleissivistykseen eli sen pitäisi olla itsestäänselvyys. 

Kirjoituksessaan Putkosta harmittaa museoissa kuvaaminen ja erityisesti selfien-kuvaaminen. Hän kirjoittaa:

"Olin kauhistunut. Warholit ja van Goghit oli siinä hetkessä alistettu pelkäksi tuhansien Instagram-tilien taustamateriaaliksi
Jatkan sormeni heristelyä taide-elitistiksi ja kukkahattusedäksi leimaamisen uhallakin. Vaikka näyttely olisikin ilmainen, tulisi taiteilijoiden teoksia silti edes jossain määrin kunnioittaa. Eikö niitä kädenjatkeita voisi jättää hetkeksi rauhaan ja tulkita maailmaa – ja eritoten taidetta – omien silmien ja oman ymmärryksen kautta?" 

Onko se kunnioituksen puutetta, että kuvaa kännykällä selfieitä maalausten edessä? Minusta se ei sitä automaattisesti ole. Se voi olla kokemuksen tallentamista, kokemuksensa jakamista jne. Tutkimuksen mukaan kuitenkin paljon kuvaavat eivät muista yhtä paljon tapahtumasta kuin ne jotka eivät ole kuvanneet. Ajatus perustuu siihen, että keskitymme kuvaamiseen emmekä siihen mitä edessämme tapahtuu. Tuossa on varmasti perää, varsinkin jos pää ajatuksena on kuvaaminen eikä katseleminen ja aistiminen. Kokematon kännykuvaaja joutuu myös miettimään kuvan ottamista eri tavalla kuin rutinoitunut valokuvaaja. Kuvaamisen pitäisi olla alistettuna katsomiselle ja aistimiselle. Ohjeena on siis katso ja aisti ensin ja kuvaa vasta sitten, älä siis tohota kännykkä tanassa. Tämä ohje ei ainoastaan koske museoissa kuvaamista vaan sama ohje pätee myös matkoilla.     
   

Älä koske siihen kameraan, se on mun kamera!

Tällä viikolla Matti ja Peter pohtivat sitä miten henkilökohtainen väline se oma kamera on.

Peterikin oli nauhoituksen aikaan maailmalla, joten podcastin aluksi molempien kuulumisia maailman ääristä.

Matti haastatteli Uuteen Seelantiin muuttanutta valokuvaaja Johanna Merenheimoa Welligtonissa.

Peterin mainitsema valokuvaaja Mubarak Bin London:
www.thenational.ae/arts-culture/ph…uction-1.264743

One Night in Bangkok - uusin Valoaalloilla!

Matti teki mielenkiintoisen haastattelun Bangkokissa. Haastateltu valokuvaaja Ekkarat Punyatara kuvaa National Geographic -lehdelle Thaimaassa.

Kalusto-osiossa kommentoimme uudelleensyntynyttä Leica CL:ää.

Instagram vaikuttaa monessa asiassa. Nykyään jopa ravintolat suunnitellaan niin, että ovat Instagrammable. Kuuntele niin tiedät mitä mieltä minä ja Matti siitä olemme.