Sattuma antaa mahdollisuuden.

Fotofinlandian voittaja julkistettiin eilen Finnish Photo Awards -gaalassa Helsingissä. Kisan voitti luontokuvaaja Markus Varesvuo kuvallaan Satumetsän viisas.

Fotofinlandian voittanut valokuva: Satumetsän viisas, Markus Varesvuo

Fotofinlandian voittanut valokuva: Satumetsän viisas, Markus Varesvuo

Fotofinlandian valinnat keräävät aina kovaa krittiikkiä ja niin myös tänä vuonna. Kirjoitin tuosta kritiikistä jokin aika sitten oman blogauksen. En nyt palaa siihen vaan keskityn yhteen kiinnostavaan lauseeseen jonka Varesvuo antamassaan haastattelussa Valoaalloilla podcastille sanoi.

Tekemässäni haastattelussa Varesvuo sanoi vapaasti lainaten: sattuman jälkeen ammattitaito astuu esiin. Minusta tämä oli todella hienosti sanottu. Tuohon ajatukseen on helppo yhtyä. Meillä kaikilla on tilanteita joihin voimme tarttua. Usein ne tilanteet tulevat sattumalta eteen ja silloin tarvitsemme sitä ammattitaitoa viedäksemme asian maalin. Se tarvittava ammattitaito sitten vaihtelee riippuen tilanteesta.

Samaisessa jaksossa Anna Kaleva-Tsaglas kertoo haastattelussa miten tuomareiden työskentely käytännössä meni ja perustelee miksi tuomaristo koostui täysin ulkomaisista tuomareista.

Molemmat haastattelut voit kuunnella kokonaisuudessa uusimmasta Valoaalloilla jaksosta. Jakso on muuten jo 95. Valoaalloilla täytti kaksi vuotta tällä viikolla. Se meni työn tuohussa ihan ohi.   

Erikoista skannaus"palvelua"!

Eräs tuttuni oli yhteydessä minuun ja kyseli Fotoyks-liikkeen skannauspalveluiden laadusta. Tämä kuvausta harrastaja tuttuni oli skannauttanut vanhoja paperikuviaan Fotoyks-liikkeessä. Kyseessä oli heidän tarjoamansa sarjaskannauspalvelu. Kuvien värisävyt olivat mitä sattuu, rajaukset mitä sattuu jne. Tuttuni luonnollisesti reklamoi aiheesta, koska laatu hänen käsityksensä mukaan ei vastannut sitä mitä odotti. 

Sinänsä tuntuu ihmeelliseltä, että sarjaskannaus toimii niin huonosti. Ei sen pitäisi olla yhtään sen hankalampaa kuin värinegojen tekeminen koneellisesti. Siitähän Fotoyks-ketjulla on kokemusta runsaasti. Muistan niiden 10-kuvien olleen varsin laadukkaita. Erona on varmaan se, että niitä 10-kuvien tekoa valvottiin ja se oli osin käsityötä. Sarjaskannaus ilmeisesti tehdään täysin automaattisesti ja kukaan ei valvo yhtään niiden laatua. Tuntuu erikoiselta tarjota tälläistä palvelua, jossa skannauksen lopputuloksella ei tee käytännössä mitään. Hinta ei toki ole korkea, mutta usean kuvan skannaus kuitenkin maksaa. Tästäkin mainitsemassani tapauksessa hintaa kertyi reippaasti yli 100€. Hinta per kuva on kuitenkin samaa luokkaa kun niiden 10-kuvien tekeminen.

Liikkeen vastaus reklaamaatioon oli lyhykäisyydessään ettei halvalla saa laatua. Toistan vielä, että on sinänsä erikoista tarjota sellaista palvelua josta jo liike itsekin tietää, että se ei ole laadukasta. Miksi koko sarjaskannaus on tarjolla tuolla kyseisellä laadulla? Jos sillä jollain kuvakoolla ja muodolla saa laadukasta jälkeä pitäisi se minusta kertoa asiakkaalle ennakkoon eli ketoa tiskillä kuvia viedessä ettemme saa näistä laadukkaita. Asiakkaalle jäisi ainakin mahdollisuus siinä päättää haluaako ottaa riskin vai ei. Nyt sitä mahdollisuutta ei ollut vaan reilun satasen lasku pitää joka tapauksessa maksaa. Sen verran onneksi olivat tulleet vastaan, että seassa olleet mustvalokuvat olivat asiakkaan pyynnöstä korjanneet kuvankäsittelyllä paremman sävyisiksi. Toisaalta myös aika jännä, että ne kuvat on säilötty, miksi? Tästäkään ei kerrottu saati kuinka pitkä tuo säilytysaika on? 

On kovin sääli, että Fotoyks-liikkeen palvelu on mennyt tässä kohdassa näin alas. Aikoinaan kun vielä filmille kuvasin olin heidän ahkera asiakas ja siksi tämä asia kiinnosti minua.  

Thumbnail: photo by Shirimasen, Wikipedia, CC-BY.3.0           

Tulevaisuus on peilitön.

Kymmenen vuotta sitten oli muotia omistaa digijärkkäri. Se vain piti olla. Tämä luonnollisesti johti siihen, että myyntimäärät olivat huimia. Kuten alla olevasta tilastosta näkee niin digikameroita myytiin vuonna 2008 454.000kpl. Toki noista suurin osa oli kompaktikameroita.

Lähde:Tilastokeskus

Lähde:Tilastokeskus


Muoti-ilmiön hiipuessa kameramyynti romahti. Vuonna 2017 digikameroiden myyntimäärä oli enää hiukan alle 71.000. (lähde: Gotech-tilasto) Pudotus vajaassa kymmenessä vuodessa on siis ollut huima. Suurin myyntimäärän pudotus on luonnollisesti ollut kompaktikameroilla. Pudotusta on kuitenkin ollut lähes kaikilla kameratyypeillä. Muoti-ilmiön katoaminen selittää osan pudotuksesta, mutta toinen selitys on hyvin yksinkertainen. Puhelimissa olevat kamerat ovat nykyään niin hyviä, että ne riittävät suurimmalle osalle ainoaksi kameraksi. Toinen syy on nykyisten kameroiden laatu. Niiden vaihtoväli on pidentynyt. Digiajan alussa kamera piti vaihtaa uudempaan melkein vuosittain. Kehitys oli sen verran nopeaa. Nykyään samalla kameralla pärjää jo useita vuosia. Toki sekin on kovin lyhyt verrattuna aikaan jolloin samalla kameralla kuvattiin vuosikymmeniä, ellei peräti koko uraa.

Kuinka usein sinä vaihdat kameraa nykyään verrattuna digiajan alkuun? Kuinka paljon kuvaat kännykällä? Kommentoi! 

Vaikka kameroiden kokonaismyynti on laskenut ovat peilittömien järjestelmäkameroiden myyntimäärät pysyneet suunnilleen samassa usean vuoden eli niiden suhteellinen osuus on kasvanut. (lähde: Cipa). Nämä ovat siis maailmanlaajuiset tiedot, maittain toki vaihtelut voivat olla isojakin.

Peili on ollut varsin nerokas keksintö aikanaan. Ensimmäinen vakituiseen tuotantoon päässyt kinokoon peilikamera oli Kine Exakta vuonna 1936. Neuvostoliitossa oli pari vuotta aiemmin kehitetty peilikamera Sport, mutta se ei koskaan päässyt massatuotantoon. Sitä valmistettiin vain noin 200 kappaletta. Ensimmäinen peilikamera tehtiin kuitenkin jo 1861. Ne olivat ison koon kameroita ja varsin hankalia käyttää. Peili piti nostaa ylös manuaalisesti.

Vasemalla Sport ja oikealla Kine Exakta. (kuvat Wikipedia CC3.0, Sport:  Jan von Erpecom   Kine Exakta: Minya S

Vasemalla Sport ja oikealla Kine Exakta. (kuvat Wikipedia CC3.0, Sport: Jan von Erpecom  Kine Exakta: Minya S


Peilillä oli tarkoituksensa ja keksintö varsin nerokas. Kuvaaja näki saman näkymän ja rajauksen. jonka kamera tallentaa. Nykyisissä digikameroissa peili on käytännössä täysin turha. Peilitön etsin antaa saman näkymän ja rajauksen kuten peilikin, mutta sähköisellä etsimellä on yksi etu. Se näyttää myös kuvan sävyt ja valotuksen kuten kamera ne näkee. Peilin kautta näin ei ollut. Sähköinen etsin on siis luonnollinen ja kehittyneempi versio peilistä. Kuvaaja näkee kaikilta kuvan osa-alueiltaan kuten kamera. Elektoriniseen etsimeen on todennäköisesti myös helpompi saada lisätietoja ja dataa. Ei se mahdotonta ole tehdä peilietsimestä hybridiä, mutta muutenkin ahtaaseen ja pieneen tilaan lisä elektroniikan asentaminen on varmaan haastavaa.


Puhuimme Matin kanssa Valoaalloilla podcastissa samasta aiheesta. Käy kuuntelemassa mitä muita ajatuksia se minussa herätti. Saattoi Matillakin olla muutama pointti.


Disclaimer: Blogaaja on Olympus Visionary ja ei ole katsonut peiliin moneen vuoteen.

www.peterforsgard.com 

Viimeisin YouTube-videoni.      

 
   

Fotofinlandiako pilattu?

Perjantaina 2.3. julkaistiin Fotofinlandian finalistit. Raati oli valinnut jokaisesta kategoriasta kolme finalistia. Näiden finalistien joukosta sitten valitaan voittaja. Se julkistetaan Finnish Photo Awards gaalassa 23.3

“Espanjalainen luontokuvaaja ja yksi Fotofinlandia 2018 -tuomareista Jose B. Ruiz sanoo arvostavansa useammankin kisaan lähetetyn kuvan kovaa tasoa.”.

Finalistien kuvien taso oli minustakin varsin korkea. Finalistien kuvia voi katsella Fotofinlandia sivuilta. Myös yleisö voi äänestää suosikkiaan. Sivuilta löytyy myös slideshow kaikista kisaan lähetystä kuvista. Jos nuo haluaa katsella kannattaa varata aikaa puolitoista tuntia. Kuvia on siis paljon ja slideshow etenee omaan tahtiin. Mitään painikkeita jolla voisi kuvien katselun keskeyttää ja jatkaa myöhemmin ei löydy tai en ainakaan keksinyt miten onnistuisi. Kokeilin sekä Safarilla että Chromella.

Jäin miettimään miten haastavaa ja minusta osin jopa mahdotonta on vertailla yksittäistä Digital Art -sarjaan kuuluvaa kuvaa esimerkiksi yksittäiseen hääkuvaan, saati portfolio-sarjaan. Eihän tuossa sinänsä mitään uutta ole. Näinhän se toimii monessa kansainvälisessä valokuvauskilpailussakin. Hankalaa joka tapauksessa. Yksittäisillä kuvilla kilpaileminen on myös aika haastavaa. Yksittäinen kuva voi olla onnenkantamoinen. Tosin tähän täytyy mainita, että nyt nähdyissä finalistikuvissa tuskin sellaisia oli, koska finalistikuvaajat olivat pääsääntöisesti pitkän linjan kuvaajia, joilta löytyy hyvää, taitavasti tehtyä ja vaikuttavaa valokuvaa pitkältä ajalta.

Kuten totesin tuo kaikkien kuvien kavalkadi on pitkä ja en niitä kaikkia vielä ole katsellut. Sen alussa olevat portfoliosarjankuvat katselin läpi. Sen perusteella voisi sanoa, että meillä on todella kova kärki, vaikkakin hiukan kapea. Sen takana, ainakin tämän kategorian perusteella, on toinen pieni määrä valokuvaajia, joista kuka tahansa olisi voinut päästä finaaliin. Mutta sitten oli iso joukko kuvasarjoja jotka eivät olleet kovin kummoisia, osa jopa minun mielestä aika heikkoja. Siltä osin raati on osunut aika oikeaan ainakin tässä portfolio-sarjassa.

Toinen mikä askarrutti oli joidenkin kuvien sarja tai siis se sarja johon kuva osallistui. Digital Art ja taidekuvan välillä on aika häilyvä ero. Se kuva mikä on digital art -sarjaan sopiva on ihan yhtä hyvin taidekuvasarjassa ok. Kilpailussa useita finaalipaikkoja kahminut Onni Wiljami Kinnusella näin olikin. Samasta sarjasta olevat kuvat olivat finaalissa sekä taidekuvissa, että kuvituskuva/digital art -sarjassa.  Aiheellinen kysymys minusta on, onko taidekuvalla ja digital art -kuvalla jotain eroa? Ei kait taidevalokuvassa sinänsä ole merkitystä miten kuva on tuotettu tai tehty? Joillekin se taitaa olla…

Kolmas ihmetyksen aihe on ollut kritiikki. Kritiikissä sinänsä ei ole ongelmaa. Kritiikkiä pitää olla ja kaikista kilpailuun liittyvistä asioista pitää voida keskustella. Mutta se kritiikin retoriikka on ollut tasoa nolla ja se on se mikä ihmetyttää. Ainakin sen kritiikin mitä olen tähän asti lukenut. Nollatason ymmärtäisi, jos kyseessä olisi vauvapistefi, suomi24pistefi tai vastaavat palstat, mutta se nollatason kritiikki on tullut valokuvayhteisössä vaikuttaneilta joilta odottaisi sivistynyttä ja älykästä kritiikkiä. Minusta kritiikin taso kertoo enemmänkin harmistuksesta siitä, että joku on tullut leikkimään “taidekuvaajien” hiekkalaatikolle. Puhdasta kiukuttelua, kun ei muuta oikein osata sanoa. Samoin kritiikin mukaan kilpailun tuomaristo ei tunne valokuvaa jne. Aika onnetonta retoriikkaa minusta. Jos katsoo kokonaan ulkomaalaisista koostuvaa tuomaristoa ja heidän referenssejään. Tuomaristoon kohdistuva kritiikki tyylillä “eivät tiedä mitään valokuvauksesta” asettaa kritiikin esittäjän erikoiseen valoon. Minusta kokonaan ulkomalaisista koostuva tuomaristo on loistava asia. Se on täysin ulkopuolinen valokuvamaailmamme sisäpiireistä.  

Kritiikin taso kuvastaa hyvin sitä ahdasmielistä ajattelua, joka valitettavasti suomalaisessa valokuvaskenessä (edelleen) vallitsee. Valokuva saisi ilmeisesti olla vain yhdenlaista. Minusta ainakin valokuvan kenttään mahtuu kuvaa laidasta laitaan. Kaikesta ei luonnollisestikaan tarvitse pitää, mutta avarakatseinen ymmärrys erilaisuudelle olisi sivistystä. Nyt kritiikistä on sivistys loistanut poissaolollaan. Valitettavasti moni kritiikkiä esittänyt on munannut itsensä pahasti.   

Fotofinlandia uudistettiin tälle vuodelle. Minusta uudistus oli onnistunut. Jos jotain uudistusta ensi kerralle voisi harkita on kilpaileminen sarjoina kaikissa sarjoissa.

Jos joku on löytänyt sivistyneen kritiikin, niin luen sen mielelläni. Linkkejä, anyone?

Niin ja vielä huomiona kritiikin esittäjille joiden mielestä kilpailu on pilattu. Tämän vuotinen kisa oli suositumpi kuin koskaan. Sekin kertoo jotain.    

Kuin samasta puusta... Kuvajournalismikilpailu 2017.

Kovin on samankaltaista kuvaa ehdolla yleisön suosikkiehdokkaiden kuvissa. Ilmeisesti tuo tyyli on valtavirtaa. Itse pidän todella tylsänä. En tiedä voiko tuota kutsua deadpan-tyyliksi, ehkä sitä voi. 

Normit täyttävässä kuvajournalistissa kuvassa poliittikko/joku julkkis seisoo hiukan apaattisen näköisenä jossain ankeassa paikassa katsoen jonnekin hiukan tylsistyneen oloisena. Kuvaaja on täysin ulkopuolisen oloinen. Läsnäolo ei tunnu.

Meeri Koutaniemi erottuu edukseen. Kuvissa on minusta läsnäolon tuntua. Kuvissa ovat sävykkäitä, ei tasaisen tylsää valoa ja haalistuneita värejä. Timo Pyyköllä oli myös sarjassaan muutamia kiinnostavia otoksia. Esimerkiksi tässä Timo Pyykön ottamassa kuvassa on sitä mitä kaipaan. Tunne siitä, että ollaan läsnä, Kanervan tiukka katsekontakti ja määrätietoinen askel. Kuva kuvastaa hyvin asiaa, jota varten se on kuvattu.

Kilpailun tuomaristo on valinnut ehdokkaat tähän Yleisön suosikki -sarjaan.

Käy ihmeessä katsomassa. Kommentoi blogaustani ja kerro mitä mieltä sinä olet. Muista myös äänestää suosikkiasi.

Muuten kilpailu noudattaa tuttua kaavaa. Parhaita valitaan eri kategorioissa. Mielenkiintoisin sarja on Uusi kuvajournalisti. Siihen osallistuvan ei tarvitse olla Kuvajournalistien jäsen. Muistaakseni joinain vuosina myös muutamaan muuhun sarjaa on voinut osallistua ei-jäsenet. On ihan hyvä, että tästä kilpailusta löytyy myös sarja ei-jäsenille.

Kilpailun tulokset julkistetaan 8.3. Palaan blogissani aiheesen kun nuo valinnat on tehty. 

 

Hämärähommia!

Onko oikein sanoa pimeäkuvaus, hämäräkuvaus vai jotain muuta, kun puhutaan vähässä valossa kuvaamisesta?


Hasselblad esitteli 400 megapikselin unelman.
Kodak esitteli kryptovaluutan.

Ketä seuraat Instassa ja millä perusteella?

 

Lopussa vielä viikon vinkit.
www.hasselblad.com/h6d-multishot/
www.youtube.com/watch?v=1qa1tGmi5g4
www.dpreview.com/videos/551931013…vel-photographer

Älä tohota kännykkä tanassa!

Kaupunkikavana.fi -verkkosivuilla oli viime vuoden lokakuussa julkaistu Jonne Putkosen kirjoitus, jossa hän kritisoi muiden tapaa katsoa taidetta. "Väärin katsottu" -ajatus on minulle vieras. Ainakin yritän välttää sitä, koska me kaikki olemme yksilöitä. Taiteesta pitää voida ja saada nauttia niin kuin haluaa. Minusta se jotenkin kuuluu taiteen luonteeseen, että siitä voi nauttia kukin omalla tavallaan. Totta kai myös muiden huomioon ottaminen esim. museoissa ja gallerioissa on paikallaan. Toisaalta muiden huomioon ottaminen nyt vaan kuuluu yleissivistykseen eli sen pitäisi olla itsestäänselvyys. 

Kirjoituksessaan Putkosta harmittaa museoissa kuvaaminen ja erityisesti selfien-kuvaaminen. Hän kirjoittaa:

"Olin kauhistunut. Warholit ja van Goghit oli siinä hetkessä alistettu pelkäksi tuhansien Instagram-tilien taustamateriaaliksi
Jatkan sormeni heristelyä taide-elitistiksi ja kukkahattusedäksi leimaamisen uhallakin. Vaikka näyttely olisikin ilmainen, tulisi taiteilijoiden teoksia silti edes jossain määrin kunnioittaa. Eikö niitä kädenjatkeita voisi jättää hetkeksi rauhaan ja tulkita maailmaa – ja eritoten taidetta – omien silmien ja oman ymmärryksen kautta?" 

Onko se kunnioituksen puutetta, että kuvaa kännykällä selfieitä maalausten edessä? Minusta se ei sitä automaattisesti ole. Se voi olla kokemuksen tallentamista, kokemuksensa jakamista jne. Tutkimuksen mukaan kuitenkin paljon kuvaavat eivät muista yhtä paljon tapahtumasta kuin ne jotka eivät ole kuvanneet. Ajatus perustuu siihen, että keskitymme kuvaamiseen emmekä siihen mitä edessämme tapahtuu. Tuossa on varmasti perää, varsinkin jos pää ajatuksena on kuvaaminen eikä katseleminen ja aistiminen. Kokematon kännykuvaaja joutuu myös miettimään kuvan ottamista eri tavalla kuin rutinoitunut valokuvaaja. Kuvaamisen pitäisi olla alistettuna katsomiselle ja aistimiselle. Ohjeena on siis katso ja aisti ensin ja kuvaa vasta sitten, älä siis tohota kännykkä tanassa. Tämä ohje ei ainoastaan koske museoissa kuvaamista vaan sama ohje pätee myös matkoilla.