Olympus M.Zuiko Digital ED 12mm f2.0 Review

I tested the 7 years old Olympus M.Zuiko Digital ED 12mm F2.0 lens. In the video I go trough the specs and show a set of images I have used the 12mm f2.0 for.

If you like the video please consider subscribing to my channel.

Disclaimer: I am an Olympus Visionary and make almost all my images and videos with Olympus cameras and M.Zuiko lenses. If noy then I use vintage lenses on my Olympus.

Olympus OM-D E-M1 MkII - My Set Up

I like Olympus cameras for their customizability. In this video from my YouTube-channel I share my settings.

Disclaimer: I am an Olympus Visionary and I only look at the mirror in the morning.

Street Photography in Mallorca

I had a nice vacation in Mallorca in October with my wife and some friends. We spend a whole week there. I also had a change to do some street photography in the old town of Palma de Mallorca.

I made a short video of some of my images that I liked the most. I hope you enjoy the photo walk with me in Palma de Mallorca. Lets go!

If you liked the video please, consider subscribing to my YouTube channel. I post a video every Tuesday and Friday. A comment would be nice too or a thumbs up!

Disclaimer: I am an Olympus Visionary and only look into a mirror in the bathroom when brushing my teeth.

Kuvanvakaaja on hyvä asia vai onko?

Kuvanvakaajat ovat kehittyneet vuosien saatossa melkoisesti. Ensimmäiset kuvanvakaajat tulivat markkinolle noin 25 vuotta sitten. Objektiivissa olevat vakaajat yleistyivät nopeasti ja nykyään useimmissa uusimmissa kameroissa on runkovakaaja. Muun muassa Olympuksen kuvanvakaajalla pääsee parhaimmillaan 6,5 aukkoon. Olympus OM-D E-M1 MKII:sen 5-akselinen runkovakaaja antaa 5,5 aukkoa, mutta yhdessä M.Zuiko 12-100mm f4 Pro objektiivin kanssa päästään siihen 6,5 aukkoon. Kyseisessä objektiivissa on myös vakaaja ja se toimii yhdessä runkovakaajan kanssa ja antaa siis sen yhden lisäaukon.

Runkovakaajan etuna on se, että vakaaja on aina käytössä oli objektiivina sitten uusin mahdollinen tai jokin vintage-objektiivi. Sen huonona puolena on ettei se ole paras mahdollinen pitkien tele-objektiivien kanssa. Sen vuoksi esim. Olympus on laittanut vakaajan myös M.Zuiko 300mm f4 IS Pro objektiiviin. Se antaa 6 aukkoa vakautusta yhdessä OM-E-M1 MKII:sen runkovakaajan kanssa.

Kuva on otettu Dublinissa  Trinity College Libraryssa . Jalustan käyttö oli kielletty ja en myöskään halunnut saada ihmisiä kuvaan mukaan. Pitkällä valotuksella ne saa “katoamaan” kuvasta. Kuva: Olympus OM-D E-M1 MKII, M.Zuiko 12-40mm F2.8 Pro, 2.5s, f4,5 ISO200.

Kuva on otettu Dublinissa Trinity College Libraryssa. Jalustan käyttö oli kielletty ja en myöskään halunnut saada ihmisiä kuvaan mukaan. Pitkällä valotuksella ne saa “katoamaan” kuvasta.
Kuva: Olympus OM-D E-M1 MKII, M.Zuiko 12-40mm F2.8 Pro, 2.5s, f4,5 ISO200.

 

Aikoinaan oli nyrkkisääntö valotusajan suhteen. Lyhyin valotusaika jota kannatti käyttää oli 1/polttovälin millit. Toisin sanoen esimerkiksi 50mm objektiivilla lyhyin suljinaika jolla kuva on varmasti terävä oli 1/50s eli käytännössä siis 1/60s. Toki tämä oli suuntaa-antava mutta varsin oikeaan osuva, jos halusi saada täysin terävän kuvan.

Vakaajat ovat kumonneet tuon nyrkkisäännön. Lähes kaikilla uusilla kameroilla voi aika huoletta valottaa pari kolme pykälää hitaammalla suljinajalla. Toki tämä riippuu kuvauskohteesta, vakaaja ei pysäytä kohteen liikettä, vaan ainoastaan kameran heilumista. Toisin sanoen jos kohde liikkuu ja sen haluaa teräväksi pitää suljinaika valita sen mukaan.

Alla oleva linkitetty Valoaalloilla-video aiheutti hiukan keskustelua eräällä valokuvaukseen liittyyvässä Facebook-ryhmässä. Siellä väitettiin, että vakaajaa ei kannatta käyttää, koska se heikentää kuvan terävyyttä ja mikrokontrastia. Teoriassa kyllä, näin voi olla. Vakaaja liikkuu ja aiheuttaa epäterävyyttä. Käytännön tasolla tuolla ei juurikaan ole merkitystä. Toki se riippuu aivan siitä mihin tarkoitukseen kuva tulee. Jos ajattelit vedostaa siitä galleriatason printin tai se tulee isona mainoksena kadun varteen niin sillä laadun heikkenemisellä voi olla merkitystä.

Vakaaja antaa niin paljon etuja, että tuon teorettisella kuvanlaadun heikkemisellä ei ole mitään merkitystä. Se “eräteväyys” ja mikrokontrastin heikkeneminen näkyy pikselitasollla, jos näkyy. Kuvausta harrastava on täysin hakoteillä valokuvauksen perusasioita, jos haluaa tarkastella kuvaansa pikselitasolla. Valokuvaus lähtee aivan muista asiosta kuin absoluuttisesta kuvan terävyydestä. Ihan hyvin voi kysyä miksi kuvan edes pitää olla terävä?

Valoaalloilla videossa käymme Matin kanssa läpi Kuvanvakaajaa ja sen merkitystä. Toinen video on englanninkielinen ja se omalta kanavaltani ja käsittelee nimenomaan Olympuksen vakaajaa.

Disclaimer: Blogaaja on Olympus Visionary ja ei juurikaan katso peiliin, paitsi eteisessä ennen kuin astuu ovesta ulos.

Dual Card Slots - Olympus OM-D E-M1 MkII

Dual Card Slots in my Olympus OM-D E-M1 MkII are very handy for back up during image making. Memory Cards can fail. Having Dual Card Slots in your camera is very crucial. Especially if you do wedding photography and venues that are one time things. You cannot re-make the wedding. With camera recording to two memory cards you have a back up straight away. The if you have a memory card failure your images are not gone. You still have the other one with the images.

Olympus Apps

Controlling your Olympus camera with your phone is quite easy. Olympus has a great app for that, OI.Share App. With OI.Share App you can use your phone as a shutter button, see the image on your phones screen while making images. You can also transfer jpg-images from Olympus cameras to your phone and share them to social media.

You can also Geo Tag images with your Olympus camera also quite easy. Geo Tagging images makes finding images later a much easier task. OI.Track app can track your route and the GPS-coordinates can be easily attached to your files metadata. OI.Track adds GPS coordinates to your images. Lightroom can read that data and place your photograph on a map.

To learn more about Olympus Apps watch the video series about Olympus apps.

Olympus Live Composite - mitä, miksi ja miten?

Live Composite on Olympus kameroiden erittäin käyttökelpoinen pitkien valotusten feature. Se on kätevä tapa kuvata pitkällä valotuksella ilman, että kuva ylivalottuu kovinkaan helposti. Live Comp ottaa peräkkäin useita valotuksia ja yhdistää kuvat yhdeksi kuvaksi kamerassa. Kuvaan tulee ainoastaan lisää, jos kuva-alalle tulee vaaleampia alueita kuin siinä siihen mennessä on ollut. Valotuksen voi lopettaa, kun kuva näyttää omasta mielestä hyvältä. Parasta juuri onkin, että kameran näytöltä voi seurata miten kuva kehittyy.

Saadaksesi Live Compin päälle laita kameran valotus M-asentoon. Valitse valotusajoista Live Comp. Valotusajan pituuden saat valittua Menusta. Kun sinulla on Live Comp. päällä, paina menu-nappia. Kamera osaa mennä suoraan oikeaan valikkoon josta saat valittua yhden valotuksen pituuden. Valotuksen pituus luonnollisesti riippuu vallitsevan valon määrästä. Ohessa olevien kuvien valotusajoista saat jonkinlaisen haarukan valotusajoista, aukoista ja ISO-herkkyyksistä.

Kuten kuvien tiedoista näkee ei kovin pitkiä valotusiakoja tarvitse. Kauanko kameran antaa ottaa LiveCompilla kuvaa on sitten jokaisen oman maun mukaan päätettävä itse.

LiveCompin käyttö vaatii käytännössä jalustan käyttöä.

0,5s f9 ISO200

0,5s f9 ISO200

 
0,5s f8 ISO100 (OM-D EM-1)

0,5s f8 ISO100 (OM-D EM-1)

 
0,5s f5.6 ISO200 (M.Zuiko 75mm f1.8)

0,5s f5.6 ISO200 (M.Zuiko 75mm f1.8)

 
0,5s f5.6 ISO200 (M.Zuiko 75mm f1.8)

0,5s f5.6 ISO200 (M.Zuiko 75mm f1.8)

Best Video settings for Olympus - part 1

I made a video about the best settings for video for Olympus. I had Olympus OM-D E-M1 MKII the example camera. But of course the other Olympus cameras are very good in video too.


The basic settings are the same. The Movie setttings in the menus are in different places. In the OM-D E-M5MKII the movie menu can found in the Special menu I. The same goes with the Pen-F.

The Pen E-PL9 has its own video menu like the E-M1 MKII. Remember to use M-IS 2 setting with the stabiliser in the Pen E-PL9. It will turn the digital stabilising off. The OM-D E-M10MKII has a very similar menu system as the Pen E-PL9.

From this video you get idea and understand the terms better. If needed read the settings from the manual. If you do not have it try find it from Olympus website.