Adobelta uutta - Lightroom CC uudistui

Eilen illalla Suomen aikaa alkoi Adoben vuotuinen suurtapahtuma Adobe Max. Se on luovan alan tekijöiden "messut". Adobe on siellä perinteisesti julkaisut uutuuksia ja isoja päivityksiä ohjelmistoihinsa. Tilaisuus alkoi Keynotella.

Vaikka julkistuksia ja uusia ohjelmistoja taisi olla 5, niin tänä vuonna ehkä se suurin julkistus liittyi Lightroomiin. Jatkossa tai ainakin toistaiseksi Lightroomista on kaksi eri versiota, Lightroom CC ja Lightroom Classic CC. Näistä Classic on päivitysversio Lightroom CC 2015:sta. Lightroom CC on kokonaan uusi ohjelma ja se perustuu pilvipalvelun hyödyntämiseen. Uudessa Lr CC:ssä kuvat ovat siis pilvessä. Etuna tässä on se, että kuvat ovat käytettävissä mistä tahansa kunhan käytössä on internet-yhteys. Kuvia voi käsitellä myös mobiililaitteilla. Samojen kuvien käsittelyä voi sitten jatkaa vaikka läppärillä kotoa käsin jne. Haasteina pilvipalveluissa ovat yhteydet. Kannattaa kuunnella uusin Valoaalloilla podcast, Matti kertoo omista haasteita pilvipalveluiden kanssa reissun päältä Vietnamista. 

Lightroomin suurin haaste on ollut sen takkuisuus. Tähän on ilmeisesti saatu parannus. Itse en ole vielä ehtinyt uutta Lr Classic CC:tä testata. Se latautuu parhaillaan koneelle. Myös CC-versio on vielä testaamatta. Joitakin eroja niissä on ja CC on hiukan riisutumpi versio Classicista. Palaan näihin kunhan olen molempia kunnolla testannut.

Yksi merkittävä muutos on ns. stand-alone version tuen katoaminen tämän vuoden lopussa. Lightroom 6:sen on voinut ostaa yksittäisenä ohjelmana. Jatkossa sitä ei siis enää päivitetä. Päivityksen puute tekee siitä aika nopeasti käyttökelvottoman, koska raakakuvien tuki uusille kameroille poistuu. Viimeinen tuki tulee tämän kuun lopussa ja siinä on mukana mm. Nikonin D850. 

Veikkaan, että jonkin verran harrastajia etsii muita vaihtoehtoja, koska kuukausitilaus ei heille ehkä sovellu. 

Mielenkiintoista on myös nähdä kuinka kauan kestää, että Lr on pelkästään pilvessä ja Classicilta loppuu. Sanoihan Adobe muutama vuosi sitten, että Lr stand-alone -versio tulee säilymään. Itse uskon, että Lr siirtyy kokonaan pilveen muutamien vuosien päästä. Toivottavasti olen väärässä. Parempi vaihtoehto voisi olla nykyisten versioiden yhditelmä, jossa Lr pystyisi käsittelemään kuvia sekä paikallisesti, että pilvessä. Tavallaan tähän asti se on näin toiminutkin, koska käyttäjä on voinut päättää mitkä kuvat synkronoidaan pilveen. Tuota olisi toivonut kehitettävän tai no ehkä se tässä kokonaisuudessa onki tavoitteena.

Palaan Lr:n muihin uusin ominaisuuksiin lähipäivinä.