Lightroom CC - tulevaisuus?

Lightroomin uudistus on luonnollisesti herättänyt paljon keskustelua. Uudistus ja uudet Lr-versiot ovat tuskin jääneet keneltäkään valokuvaajalta huomaamatta. Edellisessä blogauksessani kävin niitä läpi, jos ne jostain syystä on jäänyt tutkan ulkopuolelle joltain. 

DPReview:ssa oli erinomainen blogaus, jossa oli poimittu kiinnostavia asioita CC:stä eli miksi pilviversio. Luonnollista on, että Adobe haluaa oman siivunsa mobiilikuvaajista. Adobe haluaa Lr CC:llä haastaa Applen ja Google omat photosovellukset. Jotta haastaminen onnistuu käytännössä pitää kuvata Lightroomin omalla kameralla. Se on erinomainen kamera ja etenkin raakakuvaus uusimmilla kameroilla tuottaa teknisesti parasta laatua. Omaa kokemusta tästä ei ole koska oma puhelimessani ei ole raakakuvan tukea. Toistaiseksi ainakin Lr:n kameran käyttäminen on hankalaa, koska se pitää avata Lr:n kautta. Uusimmissa puhelimissa painamalla pitkään LR:n kuvaketta aukeaa se suoraan kameraan. Jos Adobe haluaa käyttäjien kuvaavan Lr:n kameralla voisi oma kuvake Lr-kameralla olla hyödyllinen. Itse en juurikaan muista käyttää Lr:n kameraa, koska olen ryhmitellyt applikaatiot omiin kansioihin ja Lr CC on Adobe-kansiossa. Oma kuvake Lr-kameralle voisi lisätä se käyttöä ainakin omalla kohdallani. 

Toinen kysymysmerkki on pilvitallennuksen hinta. Toistaiseksi se vielä rajoittaa ainakin ammattikseen kuvaavien ja muita paljon kuvaavia. Lightroom CC ja 1TB maksaa noin 10€/kk. Valokuvaajan paketissa on molemmat Lightroomin versiot, Photoshop ja muta valokuvaukseen liittyviä sovelluksia. Hinta tällä paketilla on sama kuin pelkän Lr CC:n. Valokuvaaajan paketissa on tosin ainoastaan 20Gb:tä levytilaa pilvessä. Sen nostaminen 1 TB:hen maksaa noin 5€ lisää. Itselläni on koko Adoben CC-paketti, koska tarvitsen myös videoeditointiin ohjelmia. Aiemmin minulla oli käytössä 20Gb levytilaa pilvessä, mutta nostin sen 1TB:hen. Joudun siitä maksamaan 10€/kk lisää. Adoben ansaintalogiikka toimi kohdallani siis heti. Nostin levytilan määrän, koska todennäköisesti tulen jossain tilanteissa käyttämään Lr CC:tä. Pitää tutustua vielä tarkemmin kuvien jakomahdollisuuksiin Lr:ssä. Esimerkiksi pystyykö sen kautta jakamaan asiakkaalle kuvia jne. Etenkin tapahtumakuvauksissa kuvien jakaminen asiakkaalle nopeasti on tärkeää. Jos ne kuvat pystyisi pikaisesti käsittelemään Lightroomilla, olisi se taas pieni askel eteenpäin.

Tuosta levytilan hinnasta sen verran, että viimeaikoina tuntuu siltä että ne ovat enemminkin nousseet kuin halventuneet. Se on pilvitallennuksessa vielä haaste. Toinen ja ehkä vielä tuota hintaakin isompi haaste ovat yhteysnopeudet. Suomessa nopeudet ovat varsin hyvät ja eivät aiheuta niin suurta ongelmaa kuin monessa muussa paikassa. Yhden 100MB kokoisen kuvan siirtäminen huonoilla linjoilla voi olla aika tuskaa. Puhumattakaan, jos tuon kokoisia kuvia on satoja tai tuhansia. Yhteysnopeuksista puhuimme Matin kanssa viimeisimmässä Valoaalloilla Podcastissa. Käy kuuntelemassa millaisia haasteita se Matille aiheuttaa. 

Tällä hetkellä Adoben CC:hen kuuluvan softan voi asentaa kahdelle koneelle, mutta Lightroom CC tavallaan poistaa tämän rajoituksen. Kuvia voi käsitellä usealla laitteella. Tuskin samaan aikaan, mutta laiteita voi ymmärtääkseni olla käytössä useita.

Ymmärtääkseni CC-versio hyödyntää Adobe Sensei:n tekoälyä paljon laajemmin kuin Classic CC. Tekoäly ja valokuvaus on mielenkiintoista ja kuten linkkaamassani DPReview:n blogauksessakin mainitaan, saattaa se kiinnostaa ja siirtää osan kuvista pilveen myös niillä jotka muuten käyttäisivät vain Classic CC:tä. Tekoäly ja sen hyödyntäminen valokuvauksessa, kuvankäsittelyssä ja videoeditoinnissa on mielenkiintoinen kehityssuunta.