OI.Share ja kuvien GPS-koordinaatit

Olen pääasiassa käyttänyt Olympuksen Ol.Share -applikaatiota sosiaalisessa mediassa jakamien kuvien siirtoon kamerasta puhelimeen.

Ol.Sharella voi tehdä paljon muutakin mm. lisätä kuvatiedostoon GPS-koordinaatit. Olympuksen rungossa ei ole GPS-palikkaa.  Ol.Sharella koordinaattien saaminen kuvaan onnistuu varsin kätevästi. Oman kokemuksen mukaan niissä kameroissa joissa se on GPS-palikka, on ainakin aiemmin ollut ongelmana virrankulutus. Ne ovat vieneet kohtuuttomasti akkua. En ole huomannut, että Ol.Share se veisi puhelimen akkua kohtuuttomasti. 

Träkkäämisen synkkaaminen perustuu aikakoodiin eli kameran ja puhelimen kellonaika tulee olla synkronissa. Kätevimmin sen saa synkattua, kun yhdistää puhelimen wifillä kameraan. Yhdistäessä kamera lukee kellonajan puhelimesta. Samaa kikkaa kannatta käyttää, jos kuvaa tilaisuuksia usealla kameralla, kaikissa kameroissa on silloin sama aika ja kuvien kuvausjärjestys pysyy oikeana.

Träkkääminen onnistuu laittamalla Lisää geotag päälle, kuten alla olevasta kuvakaappauksesta näkyy. Kun tägäys on ollut kuvatessa päällä näkyy napin vieressä numero joka kertoo että gps-koordinaatteja on siirrettävissä kameran muistikortilla oleviin kuviin. 

OlShare_geotag.jpg

Kun kameran kuvauksen jälkeen kytkee wifillä kiinni Ol.Shareen, kysyy applikaatio lisätäänkö GPS-koordinaatit kuvaan? Vastaamalla lisää applikaatio lisää koordinaatit aikaleiman perusteella kuvan metatietoihin. Varsin yksinkertainen ja kätevä tapa saada kuvaan koordinaatit.

Koordinaatit ovat suhteellisen tarkkoja. Muutamien metrien heittoja saattaa tulla. Jos samasta paikasta ottaa useamman kuvan saattaa joku kuva olla "otettu" koordinaattien mukaan muutaman metrin päässä. Ero johtuuko todennäköisesti puhelimen tarkkuudesta. En osaa sanoa vaikuttaa itse applikaatio siihen tarkkuuteen? Alla olevassa ruutukaappauksessa näkyy osa aamulla tekemästäni lyhyestä testikuvauksesta. Hiukan heittoa tuossa reitissä on. En suinkaan aloittanut kierrosta keskeltä satama-allasta. Muilta osin se on lähes juuri niin kuin pitikin.
 

OIShare_logo.png

Miksi haluan kuviini GPS-koordinaatit? Käytän koordinaatteja tai tarkemmin merkkiä kartalla, joskus hakutoimintona. Lightroomissa on Maps-välilehti, jossa kuvat näkyvät kartalla. Niiden löytäminen on varsin kätevää ja myös toisin päin eli kuvan ottamispaikka löytyy nopeasti.

Tein Lightroomin Maps-toiminnosta tutoriaalin YouTube-kanavalleni jokin aika sitten. Sieltä löydät lisävinkkejä sen käyttöön.