Automaattinen kuvien tunnistus

Microsoft on jo jonkin aikaa kehittänyt algoritmia, jolla se voi automaattisesti tunnistaa kuvan sisältöjä ja aiheita. Captionbot on palvelu, jonne voit uploadata kuvan ja kokeilla kuinka hyvin se tunnistaa kuvan aiheen. Tällä sivulla asiasta on hiukan enemmän.

Koska olen utelias uusille asioille, piti tuota tietysti kokeilla.

Chia_001.png
Tunnistus_002.png
Tunnistus_003.png
Tunnistus_004.png

Kuten noista neljästä kuvasta näkee, niin ihan kohtuullisella tarkkuudella Microsoftin tekoäly tunnistaa kuvien aiheen. Yhden kuvan osalta meni tosin aika pahasti pieleen. Kengänjälki lumessa on Capionbotin lumenpeittämä kakku. Sen verran fiksu tuo palvelu kuitenkin on, että tiesi itsekin olevansa aika epävarma kuvan sisällöstä.

Kuvien määrä on digitaalisen kuvauksen aikana räjähtänyt käsiin. Kuvien tietojen kirjoittaminen on työlästä puuhaa ja suurimmaksi ne jää kirjoittamatta. Kuvien löytämisen kannalta caption on varsin merkittävä asia. Tässä voi tekoälyyn perustuva kuvantunnistus auttaa meitä valtavasti säästämään aikaa ja resursseja. Sen lisäksi ne captionit tulee tehtyä. Kuvien hakusanoittaminen on myös varsin työlästä puuhaa. Siihen voi apuna käyttää myös kuvantunnistusta. Imagga -palvelu auttaa siinä asiassa. Kyseinen palvelu on maksullinen, mutta siellä on mahdollisuus kokeilla miten hyvin palvelu pystyy ne tagäykset tekemään.

Tunnistus_005.png

Yllä olevasta kuvasta näkee miten hyvin Imagga osasi löytää hakusanat tuolla ylempänä olevalle kissakuvalle.

Tunnistus_006.png

Samoin Imagga osasi laittaa erittäin hyvin yllä olevan Sompasaaressa otetun kuvan hakusanat. Kuvapankkikuvaajalle Imaggan-kaltainen palvelu on korvaamaton ajansäästäjä. Tuollainen automaatti sivulle jossa kuvat uploadataan kuvapankkiin olisi merkittävä askel eteenpäin. Onhan toki mahdollista, että tuo on jo käytössä jossain kuvapankissa.

GPS-koordinaattien hyödyntäminen kuvien omassa arkistoinnissa on minusta varsin kätevä tapa löytää kuvat myöhemmin. Tein jokin aika sitten aiheesta tutoriaalin, jossa hyödynnän Lightroomin Maps-välilehteä.