Big Mac vs. Whopper!

Verkossa kiertää juttu jossa kerrotaan miten valokuvaaja Philippe Echaroux on käyttänyt Big Mac -boxia valonmuokkaajana. Valonlähteenä hän käytti taskulamppua.

Matti Sulannon ja minun mielestäni asiaa piti tutkia vähän tarkemmin. Jotta Big Mac -boxin kyvyt valon muokkaajana tulee todella testattua piti se altistaa vertailuun. Vertailuun valitsimme toisen suuren ja tunnetun eli Burger Kingin Whopper-hampurilaisen kääreen. Valitettavasti kotimainen haastaja Hesburger ei ehtinyt mukaan kisaan.

Valonmuokkaajien arviointikriteerit olivat: valon laatu ja luonne, valon väri, valon heijastuvuus, käytettävyys, kuljetettavuus sekä majoneesin määrä. Matin ja minun antamien pisteiden keskiarvo ratkaisee voittajan.

1. Big Mac -boxi

1/50s f1.7, ISO1250

1/50s f1.7, ISO1250

1. Valon laatu ja luonne:
Peter 8/10
Matti  8/10

2. Valon väri
Peter 8/10
Matti 9/10

3. Valon heijastuvuus
Peter 9/10
Matti 8/10

4. Käytettävyys
Peter 7/10
Matti 8/10

5. Kuljetettavuus
Peter 3/10
Matti 5/10

6. Sotkun määrä eli lähinnä majoneesi (mitä enemmän majoneesia sen pienempi numero)
Peter 7/10
Matti 8/10

2. Whopper-kääre

1/35 f1.7 ISO2000

1/35 f1.7 ISO2000

1. Valon laatu ja luonne:
Peter 8/10
Matti 6/10  

2. Valon väri
Peter 5/10
Matti 5/10

3. Valon heijastuvuus
Peter 6/10
Matti 5/10

4. Käytettävyys
Peter 5/10
Matti 4/10

5. Kuljetettavuus
Peter 9/10
Matti 10/10

6. Sotkun määrä eli lähinnä majoneesi (mitä enemmän majoneesia sen pienempi numero)
Peter 2/10
Matti 6/10

 

Peterin havaintoja ja perusteluita:

Big Macin boxin soveltui odotusten mukaisesti yllättävän hyvin valonmuokkaukseen. Boxin sisällä oleva valkoinen pinta on varsin kiiltävä ja heijastaa hyvin valoa. Se antoi valoa noin puolitoista aukkoa enemmän kuin Whopperin käärepaperi. Syykin on aika ilmeinen, Whopperin kääre on kierrätyspaperia eli on väriltään ruskea. Whopperin kääre antaa siis huomattavasti lämpimämmän sävyn valolle näistä kahdesta. Big Mac -boxin antama valo on aavistuksen kelmeää. Pieni värilämmön lisäys korjaa kuitenkin tilanteen. Varjojen luonne on aika samanlainen molemmilla valonmuokkaajilla. Whopper-kääreellä muokatussa kuvassa kontrasti on hiukan pienempi. Se johtuu pidemmästä valotusajasta ja isommasta ISO-arvosta. Whopperin valoteho on pienempi ja näin ollen ero valo- ja varjopuolella on pienempi, koska vallitseva valo lähempänä taskulampun heijastettua valoa. Whopperin heikompi heijastuvuus myös nosti kameran ISO-arvoa yli sen minkä OnePlus5 kestää. Se oli omiaan heikentämään kuvanlaatua.

Silmän valopiste oli molemmilla aika miellyttävä. Big Mac -boxin muodostama valopiste on luonnollisesti neliö, joka joidenkin mielestä ei ole se paras muoto valopisteeseen silmässä. 

Kuljetettavuudessa Whopperin kääre on selkeästi parempi. Se menee hyvin pieneen tilaan. Ainoa miinus on, että se voi sotkea kameralaukun majoneesiin. Big Mac -boxi menee ruttuun ja rikkoutuu helposti kameralaukussa. Boxi vie myös merkittävästi enemmän tilaa kuin käärepaperi.

Käytettävyydestä on minun hankalampi sanoa, koska Matti toimi valaisumestarina. Yleisen tietoni mukaan molemmissa on käytettävyydessä hyvät puolensa. Whopperin kääre on muokattavissa ja sen kokoa voi muuttaa. Big Mac -boxin kannen kulmaa säätämällä saadaan valon suuntaa hiukan säädettyä. Whopperin kääreen silmään muodostuvaa valopistettä on valaistessa helpompi muokata haluamakseen.


Matin mietteet:

1. Valon laatu ja luonne:
Big Mac: Hyvin muotoileva ryhdikäs ja yllättävän pehmeä läheltä valaistuna. 
Whopper: Hieman epämääräinen, mutta silti muotoileva ja yllättävän toimiva.

2. Valon väri:
Big Mac: Ei muuta merkittävästi valonlähteen väriä, koska heijastuspinta on valkoinen.
Whopper: Kääntää valon lämpimään, johon värilliset raidat tuovat maustetta.

3. Valon heijastuvuus:
Big Mac: Heijastaa hyvällä hyötysuhteella ja heikompikin valonlähde riittää.
Whopper: Hukkaa turhan paljon valoa.

4. Käytettävyys:
Big Mac: Suhteellisen mukava pideltävä taskulampun kanssa. Helppo asetella kohdalleen ja suunnata valo. 
Whopper: Hankala pidellä ja kaikin puolin epämääräinen, koska ei pysy muodossa. 

5. Kuljetettavuus:
Big Mac: Vie paljon tilaa, koska ei taitu litteäksi muodon kärsimättä. 
Whopper: Mahtuu vaikka farkun taskuun tai melkein mihin vaan, eikä muoto tai valon laatu kärsi, vaikka rypistelystä.

6. Sotkun määrä eli lähinnä majoneesi:
Big Mac: Laatikkomaisesta rakenteesta johtuen on mahdollista saada lähes ilman majoneesia ja samasta syystä pienet roiskeet eivät haittaa käsittelyä heijastimena.
Whopper: Kääreessä on luultavasti majoneesia yllinkyllin, mistä saa tahmeat sormet.

 

Tulokset:

Big Mac keskiarvo: 7,3
Whopper keskiarvo: 5,9

Valoaalloilla podcastin tiimi suosittaa valonmuokkaajaksi Big Mac -boxia.


Valaisimena oli LED Lenser P14.2 taskulamppu. Sen valoteho on 350 lumenia. Valaisuperiaate oli klassinen eli noin 45-45 astetta. Kamerana testissä oli OnePlus 5 kännykkä. Kuvat kuvattiin sen Portrait-modella eli syvyystehoste oli käytössä. Kaikki kameran arvot olivat automaatilla. Mallina oli Martin-Éric Racine. Suuret kiitokset Martin uhrautumisesta! Minä otin kuvat ja Matti toimi ansiokkaasti valaisumestarina.

McDonalds eikä Burger King ole tukenut eivätkä ole olleet mukana missään muodossa tässä valonmuokkaaja testissä. Molemmat valonmuokkaajat on hankittu omalla kustannuksella. (Söin ne lounaaksi ja koin hiukan vatsanväänteitä kuvaustilanteessa.)