Hajatelmia vuodesta 2017 eli katse tulevaan.

Vuodenvaihde on aina erilaisten muisteloiden aikaa. Mennyttä vuotta katsotaan taaksepäin. Minusta on paljon kiinnostavampaa katsoa eteenpäin. Luonnollisesti eteenpäin katsomisessa tärkeää on myös peilata sitä mennyttä vuotta eli miettiä mitä tekisi vielä paremmin, mistä voi oppia jne.

Rajala Cameran Jani Gerkman ennusti ensi vuotta Rajalan blogissa. Minusta siinä oli paljon hyviä ennustuksia tulevalle vuodelle. Tuon listan voi aika pitkälle allekirjoittaa. 

Kiinnostavin kohta tuossa Gerkmanin ajatuksissa oli kohta 4, jossa hän ennustaa kuvien aitouden nousevan yhä tärkeämmäksi. Samassa kohdassa olevaa suoran salaman renessanssia en oikein usko, tai no toivotaan ainakin ettei tuo ennuste toteudu. :) Tuo ajatus kuvan aitouden kasvusta on varmasti totta. Yhä useampi kuva otetaan puhelimella. Erään toisen ennusteen mukaan vuonna 2017 kuvista otetaan enää 10% "oikealla" kameralla. (valitettavasti en nyt löydä linkkiä tuohon artikkeliin). Aitous tulee siitä, että kuvataan paljon tilannekuvia aika ex tempore. Vasta-argumnenttina tuohon aitouteen voisi olla kysymys: kuinka aitoja nyt sitten esimerkiksi Instagramissa jaetut kuvat ovat? Ehkä Gerkman tarkoitti että juuri tuo feikkiys ja oman elämän kiillottaminen vähenee?

Uusien kameroiden julkaisujen osalta voi sanoa, että ensi vuonna julkaistaan uusia kameroita. Jos se kiinnostaa kannattaa lukea erilaisia huhu-sivustoja.

Hiukan kuitenkin kalustoasiaa pitää kommentoida., Uskon myös, että peilittömien kameroiden suosio suhteessa peilillisiin tulee kasvamaan. Yhä useampi haluaa ison kameran rinnalle pienemmän ja kätevämmin mukaan otettavan kameran. Moni varmana huomaa, että niilläkin saa hyviä kuvia. Se ehkä rohkaisee astumaan kokonaan peilittömään maailmaan? Tällä hetkellä ei ole kuin ehkä muutama marginaalinen tarve peilille siellä kameran sisällä. Lähes kaikki kuvaukset pystyy hoitamaan peilitömällä. Oikeastaan peilitön on sanana varsin hölmö, miksi määritellä laite sen kautta mitä siinä ei ole?

Muutama vuosi takaperin actionkamerat olivat todellinen myyntihitti. Viimeisten tilastojen mukaan niiden osalta tilanne on rauhoittunut. Markkinat ovat ehkä saturoituneet eli alkuinnostus on kadonnut. Jonkin verran niitä näkee vielä turisteilla selfietikun päässä. Käteviä kameroitahan ne ovat myös turistikuvaamisessa. Pieniä ja kevyitä pitää mukanaan.

Omalta osalta ensi vuodesta tulee mielenkiintoinen. Olympus Visionary ohjelmaan mukaan pääsy avaa toivottavasti uusia mahdollisuuksia. Vireillä on myös muutama mukava kuvausprojekti, koulutuksia on sovittu jo keväälle jne. Kiinnostava vuosi tulossa. 

Lähes kaikesta on mahdollista löytää positiivista. Keskitytään siihen postiiviseen tänä vuonna. Positiivisuus luo positiivisutta.   

Oikein Hyvää Uutta Vuotta kaikille ja erityisesti blogiani seuraaville!