Kuvauksen kustannuksista

Ihan huvikseni tein pienen laskelman siitä mitä olis maksanut, jos olisin kuvannut kaikki vuoden 2016 kuvat filmille. Olen tänä vuonna kuvannut 16.000 kuvaa. Se tieto löytyy helposti Lightroomin katalogista. 

16.000 kuvaa on noin 445 kappaletta 36 kuvan rullaa. Todennäköisesti olisin kuvannut kaikki kuvat dialle, kuten kuvasin ennen siirtymistäni digiin. Yhden diafilmin hinta esim. Telefotossa on 19,30. (Fuji Velvia 100). Hinta tämän blogauksen päivänä. Varmasti filmiä saisi joskus halvemmallakin, mutta toisaalta joskus joutuu ostamaan kalliimmalla hinnalla. Oletetaan keskihinnaksi 17€. Se on varmaan aika lähellä totuutta. Nuo 445 filmiä pitää myös kehittää. Fotoykkösessä 100 kehitysseteliä maksoi tänään 550;- eli yhden kehityksen hinta siis 5,50. Yhden rullan hinta on siis 22,50.

Yhteensä kustannus olisi siis noin 10.000€. Luonnollisesti kaikki asiakastyöstä tehtävät laskut sisältäisi materiaalikustannukset. Mielenkiintoiseksi asian tekee se miten tämä suhteutuu digikameran hintaan. Luonnollisesti kameran hinta suhteutettuna sen käyttöaikaan lisätään "materiaalikustannuksiin". Ilman sitä lisäystä jää kameran hinnan verran tappiolle.

Oletetaan, että on hommannut vaikka 5000€ edestä kameroita ja optiikkaa. Ne on tarkoitus saada maksettu kahdessa vuodessa. "Materiaalikustannus" per vuosi on siis 2500€. Filmillehän se oli tässä esimerkissä vuodessa 10.000€. Erotus on 7.500€ digin eduksi. Koska digikuvaus vaatii aina tietokoneen pitää se lisätä kustannuksiin. Toisaalta minullakin oli tietokone melkein kymmennen vuotta ennen digiin siirtymistä. "Materiaalikustannuksiin" pitää siis lisätä se erotus mikä on tavallisen koneen ja kuvankäsittelykoneen välillä? En lähde tässä nyt sen tarkemmin laskemaan vaan kaikki varmasti ymmärsi pointin.

Yksinkertaistettuna mainitsemallani kuvausmäärällä voi siis käyttää 10.000€ kalustoon. Luonnollisesti se kustannus pitää leipoa kuvausten hintaan, muuten yhtälö ei toimi.

Niin ja se pointti eri ollut siis se, että aion käyttää ensi vuonna 10.000€ kameroihin. :D