Äänettömyyttä herkkiin tilaisuuksiin.

Pelittömän kameran yksi parhaista ominaisuuksista on mahdollisuus kuvata täysin äänettömästi. Nimenomaan äänettömästi etsimen kautta katsoen.

Monet tilaisuudet vaativat kuvaajan hiljaista liikkumista ja äänetöntä kuvaamista. Ensimmäisenä tulee mieleen klassisen musiikin konsertit, joissa etenkin hiljaisten äänten aikana kuvaaminen perinteisellä peilijärkkärillä on mahdotonta peilistä tulevan äänen vuoksi. Muita äänettömyyttä vaativat tilaisuudet ovat esimerkiksi hautajaiset. Niissä äänettömyys on yhtä tärkeää kuin noissa mainitsemissani musiikkitapahtumissa. ;uissa tilaisuuksissa esim. juhlapuheiden aikana voi myös olla tarpeellista olla täysin äänetön.

Äänettömän kuvaamisen mahdollistaa peilittämien elektroninen suljin. Parasta siinä on siis vielä se, että voi kuvata etsimen kautta.

Itse olen käyttänyt äänetöntä kuvausta mm. kuvatessani äänistysstudiossa äänityksen aikana. Ilman äänettömyyttä se olisi ollut täysin mahdotonta.

Kuvattu heinäkuussa 2016 Radio Porin studiossa.

Kuvattu heinäkuussa 2016 Radio Porin studiossa.

Luontokuvaaja ja Olympus Visionary Jari Peltomäki kertoi Kuva & Kamera -messuilla esityksessään, että hänelle äänetön Olympus OM-D E-M1 MKII -kamera on erittäin tärkeä asia lintukuvauksessa. Peilin ääni saattaa karkottaa kuvattavat kauemmas. Äänettömällä sulkimella näin ei käy. Kuvausta voi jatkaa pitempää ja lintuja turhilla läpsyn läpsyn -äänilla pelottamatta.

Äänetön kuvaus on juuri sitä digitaalisuuden mahdollistamaa kehitystä. Tähän asti ainoastaan mittaetsinkamerat ovat olleet lähes äänettömiä, mutta nekään eivät ole täysin hiljaisia. Vasta elektroninen suljin peilittömissä kameroissa on tuonut täydellisen äänettömyyden.       

 

Disclaimer:
kirjoittaja on Olympus European Visionary, jolla on aika ajoin peiliin katsomisen paikka, mutta se peili ei ole kamerassa vaan kotona eteisessä.