Valokuva kuvanveistäjän inspiraationa.

San Diegon sataman kupeessa USS Midwayn lentotukialusmuseon vieressä on mielenkiintoinen patsas. Se on "replika" valokuvasta, jossa merimies suutelee tuntematonta sairaanhoitajaa Manhattanilla Times Squarella sodan päättymisen juhlinnassa. Patsas tuo mieleen Alfred Eisenstaedt:n valokuvan V-J day in Times Square. Ihmettelin paikan päällä miksei patsaan yhteydessä ole mainintaa tuosta Eisenstaedt:in valokuvasta. Yhteys on ilmeinen, kuten kuvasta näkyy.

Diego_001.jpeg

Kaivellessani tietoja kyseisestä Unconditional Surrender -patsaasta selvisi, että sen mallina ja innoituksena ei ollutkaan Eisenstaedt:in valokuva, vaan samasta tilanteesta otettu toinen valokuva. USA:n laivaston valokuvaaja Victor Jorgensen otti myös kuvan samasta parista samaan aikaan. On aika ilmeistä miksi patsaan tehnyt taiteilija Seward Johnson sanoo pohjana olevan juuri Jorgensenin valokuva. Se on otettu virkatehtävissä ja sen kuvan käyttö on vapaampaa kuin Eisenstaeditin kuvan. USA:ssa julkisen sektorin maksamat kuvat ovat vapaita käytettäväksi. Vaikka kyseistä kuvaa ei ole suoranaisesti käytettykkään, on tekijänoikeuden kannalta turvallisempaa sanoa mallina olleen vapaasti käytettävä valokuva kuin tekijänoikeuden alainen. Syy miksi patsaan innoittamaa valokuvaa ei mainittu selvisi.

Diego_002.jpg

Kävin edellisen kerran San Diegossa syksyllä 2012. Ihmettelin suuresti etten silloin kyseistä patsasta huomannut. Etenkin kun paikalliset sanoivat sen olleen siinä jo pitkään. Taustoja kaivellessa selvisikin, että patsas on alunperin ollut esillä Sarasotassa 2005 ja siirretty San Diegoon vuonna 2007. Patsas siirrettiin taas Sarasotaan 2009 ja takaisin San Diegoon 2013. Toisin sanoen se ei ollut siinä syksyllä 2012. Sekin mysteeri selvisi. Patsas on saanut ristiriitaista vastaanottoa. Osan mielestä se on yli-suuri kitsch:inen matkamuisto. Vaikuttava se minusta ainakin oli ja pidin siitä, että kuuluisa ikoninen valokuva on ollut innoittajana. En usko taiteilijan väitettä, että mallina olisi ollut jokin muu kuin Eisenstaedtin valokuva.

Patsas nähtynä USS Midway:ltä. Taustalla USA:n Tyynenmeren laivaston tukikohta.

Patsas nähtynä USS Midway:ltä. Taustalla USA:n Tyynenmeren laivaston tukikohta.